Закон і Бізнес


Нардепи взяли курс на криміналізацію контрабанди


.

13.05.2021 11:37
2799

До Кримінального кодексу таки повернуть склад злочину, пов’язаний із контрабандою товарів. Також з’являться статті контрабанди підакцизних товарів і недостовірне декларування товарів.


Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності під час свого останнього засідання рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект від 23.04.2021 №5420 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів», передає «Закон і Бізнес».

Президент (автор законодавчої ініціативи), виходить з того, що у 2019 році митники склали 1105 протоколів про порушення митних правил на 1,96 млрд грн. До суду потрапило тільки 984 справи на суму, меншу 350 млн грн. Суди ж у 80% випадків наклали штрафи в розмірі лише 40 млн грн., а в решті — закрили провадження через

недоведення окремих елементів складу правопорушення.

Отже, митні органи не можуть довести склад адміністративного правопорушення, тому за них це краще зроблять інші. І не в адміністративному, а в кримінальному провадженні.

На думку глави держави, ситуація із наповненням бюджету покращиться, якщо внести до КК нові статті: 201-2 «Контрабанда товарів», 201-3 «Контрабанда підакцизних товарів» та 201-4 «Недостовірне декларування товарів». При цьому максимальне покарання (за дії, вчинені організованою групою або за участю митників) пропонується встановити на рівні 11—12 років тюрми із конфіскацією майна.

Розслідувати їх буде Бюро економічної безпеки України, а якщо у цій справі вийдуть і на самих митників — Національне антикорупційне бюро України.

Утім, у 2011 році контрабанда товарів була декриміналізована саме з огляду на те, що кримінальні розслідування тривають надто довго. Та й довести всі елементи складу злочину буде ще складніше, ніж адміністративного правопорушення. 

І, як уважають експерти, запровадження кримінальної відповідальності за товарну контрабанду призведе до збільшення надходжень до бюджетів корумпованих податківців, митників та працівників СБУ.

Закон і Бізнес