Закон і Бізнес


Про виконання рішення


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3451

При виконанні рішень немайнового характеру закон «Про виконавче провадження» не надає виконавцю повноважень накладати арешт на майно та гроші боржника.


У справі №759/2328/16-ц суд зобов’язав особу повернути гроші кошти на накопичувальний рахунок банку. Боржник не виконав це рішення добровільне, і врешті-решт приватний виконавець наклав на нього штраф, а також арештував гроші на рахунках та все майно особи.

Втім, як наголосив Касаційний цивільний суд, зобов’язання боржника вчинити певні дії не є вимогою про звернення стягнення на майно. Натомість, намагання приватного виконавця забезпечити виконання судового рішення за допомогою заходів (шляхом накладення арештів), які прямо не передбачені розд.VІІІ закону , та без дотримання встановленого ст.435 Цивільного процесуального кодексу порядку зміни способу виконання рішення є втручанням у право боржника на розпорядження своїм майном.

При цьому ніщо не перешкоджало приватному виконавцю звернутися до суду з відповідною заявою в порядку ст. 435 ЦПК, але не змінювати самому спосіб виконання рішення суду.