Закон і Бізнес


Незалежність від реєстрації


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
3087

Майже 20 років тому інститут прописки був визнаний пострадянським рудиментом. Тепер настав час й реєстрації, яку в кращих традиціях минулого хочуть скасувати у переддень 30-ї річниці незалежності.


Проект закону «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» (№5463) продовжує цифровізацію відносин між державою та громадянином. Його головна ідея полягає в тому, аби місце проживання жодним чином не впливало на можливість реалізації інших прав людини. Тобто не буде потреби звертатися для оформлення пенсії, соціальних виплат, отримання медичних послуг тощо саме за місцем реєстрації.

Замість цього запроваджується поняття декларування місця проживання, якщо йдеться про приватну власність або тимчасове помешкання. Реєструватимуть тільки у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації, та службових квартирах. 

Прикметно, що автори проекту прямо визначили, що цей закон повинен набути чинності 23.08.2021 — за день до Дня Незалежності, ніби підкреслюючи, що унаслідок його прийняття громадяни отримають незалежність від реєстрації місця проживання. 

Утім, для судової практики у житлових, спадкових та сімейних спорах це матиме нищівні наслідки. Доведеться змінювати підходи до визнання, наприклад, факту проживання за певною адресою, права користування та спадкування. Крім того, декларування певного місця проживання не буде вважатися підставою для вселення особи у житло або її виселення, а також для встановлення або припинення будь-яких прав та обов’язків для інших співмешканців.

Також прямо застережено право власника без рішення суду скасувати задеклароване або зареєстроване місце проживання третіх осіб у житлі, що йому належить, за наявності передбачених законом підстав.