Закон і Бізнес


ВСУ повернеться!


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
4979

Дуалізм існування двох верховних судів добігає свого логічного розв’язання. Народні депутати підготували компромісний варіант того, як виправити хиби реформи-2016 та виконати рішення Конституційного Суду.


Проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№5456) розроблявся спеціальною робочою групою. З огляду на пропоновані положення, його можна вважати перемогою тих суддів Верховного та вищих спеціалізованих судів, які до останнього відстоювали верховенство Конституції.

Документ передбачає збереження наступництва в історії: Верховний Суд України залишиться в реєстрі юридичних осіб лише змінивши назву. Натомість ведення реєстраційної справи ВС як окремої юрособи припиняється.

9 суддів ВСУ зможуть продовжити роботу в касаційних судах відповідно до спеціалізації. Хоча їм доведеться підтвердити відповідність цій посаді, але — за спрощеною процедурою.

Судді вищих спецсудів (а таких наразі 48) матимуть право перевестися до будь-якого апеляційного суду незалежно від наявності у ньому вакансій. Щоправда, на вибір нового місця роботи дадуть лише 30 днів.

Більше того, для них передбачений спеціальний посадовий оклад — 85% від окладу судді ВС. Також за заявою судді перерахують винагороду, що підлягала виплаті, починаючи з 1.01.2020. З такої самої бази обчислюватиметься і довічне грошове утримання, коли вони вийдуть у відставку. 

Тож найбільше від непродуманої реформи 2016 року постраждає тільки державний бюджет.