Закон і Бізнес


Роз’єднане королівство


.

№19-20 (1525-1526) 15.05—21.05.2021
2290

Після перемоги на виборах парламенту сепаратистських партій, у Шотландії знову заговорили про відділення від Великої Британії. І мають намір судитися з Лондоном про законність нового референдуму.


Лідер правлячої Шотландської національної партії Нікола Стьорджен заявила, що оскільки більшість у парламенті буде за партіями, які виступають за референдум, вони повинні виконати передвиборчу обіцянку і оголосити другий референдум про незалежність, пише Бі-Бі-Сі.

У Лондоні налаштовані рішуче проти референдуму, хоча перемога сепаратистів на ньому далеко не гарантована. А творець брексіту, прем’єр Британії Борис Джонсон нагадав, що в 2014 році була домовленість, що, яким би не був результат того референдуму, питання буде закрите принаймні на покоління.

Шотландські націоналісти вважають, що після брексіту ситуація змінилася настільки, що та домовленість втратила сенс. Політики і юристи ШНП вирішили, що обов’язковість згоди Лондона — це лише одна з можливих трактувань, й її справедливість непогано б перевірити судовим розглядом.

Для цього новий парламент збирається спочатку прийняти закон (постанову) про проведення референдуму, і тим самим змусити Б.Джонсона оскаржити його в суді. Якщо ж Лондон цього не зробить, то референдум за визначенням буде законним. Або ж своє слово скаже суд.