Закон і Бізнес


Дим сигарет з ментолом ...


.

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
3874

Старше покоління напевно пам’ятають, як на чорних ринках продавали по захмарних цінах американські цигарки з ментолом. Тепер їх хочуть заборонити, щоб афроамериканці (саме вони в більшості віддають переваги ароматизованому диму) відмовилися від паління.


Адміністрація Джо Байдена зробила чергову спробу зайнятися здоров’ям американців. На цьому тижні Управління з контролю за ліками і якістю продуктів (FDA) оголосило, що вже найближчим часом збирається повністю заборонити виробництво і продаж сигарет з ментолом і ароматизованих сигар, пише Бі-Бі-Сі.

В управлінні пояснили, що рекламні кампанії виробників саме цієї продукції були в першу чергу спрямовані на залучення молоді та представників афроамериканської громади до цієї згубної звички.

Подібна заборона в США не вимагає схвалення Конгресу, але, згідно з правилами, перед запровадженням будь-яких нових обмежень федеральна влада зобов’язана опублікувати офіційне повідомлення про це, і врахувати коментарі та листи жителів.

В управлінні пояснили, що запланована заборона торкнеться тільки виробників, дистриб’юторів і продавців тютюнової продукції, але про обмеження особистих прав громадян не йдеться.

У 2018 році управління вже намагалося заборонити сигарети з ментолом, але це рішення було блоковано адміністрацією Дональда Трампа.

Після майже двох років узгоджень FDA вдалося частково реалізувати свої плани: була введена заборона на продаж будь-яких ароматизованих картриджів для електронних сигарет. Виняток зробили лише для пристроїв зі смаком тютюну і ментолу.

Загалом у країні саме ці сигарети купують 18,6 млн чоловік. При цьому ментоловому смаку віддають перевагу 85% афроамериканців і лише 30% білих.

Вступ в силу подібної заборони в США може зайняти кілька років, з огляду на майбутні судові позови тютюнових кампаній та опір правозахисних організацій, які вже висловилися проти таких ініціатив.