Закон і Бізнес


ВРП: контроль з боку етичної ради неприйнятний


.

07.05.2021 12:17
2248

Встановлення над Вищою радою правосуддя контролю з боку органу, який не має конституційної основи, є неприйнятним.


Про це зауважили у ВРП у відповідь на нещодавно оприлюднений висновок Венеціанської комісії, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, ВК надала висновок щодо законопроекту №5068  «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

ВРП заявила, що сприймає і вважає позитивною позицію комісії, щодо необхідності чіткого та однозначного визначення на законодавчому рівні критеріїв професійної етики та доброчесності, а також процедури перевірки відповідності цим критеріям членів Ради. Однак, на думку ВРП, Венеційська комісія не врахувала пояснення та консультативні висновки самої Ради й провідних юридичних наукових закладів України щодо неприйнятності встановлення контролю за ВРП органом, який не має конституційної основи, адже обмеження судової ради іншими органами у своїй автономії визначати власні процедури діяльності та питання, що виносяться на її розгляд є неприпустимим і антиконституційним. 

Члени Вищої ради правосуддя обираються (призначаються) за квотним принципом. Конституція не містить застережень, що будь-який орган може обмежувати конституційно визначених суб’єктів формування конституційного органу. При цьому обранці самостійно оцінили кандидатів на доброчесність та професійну етику при їх призначенні. Крім того, такі кандидати пройшли спеціальну перевірку у порядку, передбаченому законом.

ВРП переконана, що ухваленню закону ВР має передувати глибокий аналіз рішень КС щодо конституційності інституцій, аналогічних Етичній раді, а також проведення широкого обговорення запропонованих змін з професійною спільнотою, суддями, адвокатами й науковцями. 

Варто додати, що рішенням від 11 березня 2020 року № 4-р/2020 КСУ визнав неконституційною норму про утворення Комісії з питань доброчесності і етики, до повноважень якої було віднесено оцінку відповідності члена або кандидата до складу ВРП принципам добросовісності та етичних норм судді, затвердження висновків про невідповідність вимогам кандидатів на посаду члена ВРП до обрання (призначення) їх на посаду, що перешкоджає призначенню їх на відповідну посаду.

Закон і Бізнес