Закон і Бізнес


Мій стіл — моя фортеця


.

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
Тетяна ВАЙНМАН, DW
4228

Як відомо, не місце прикрашає людину, а зовсім навпаки. У той же час бажання співробітника облаштуватися на робочому місці по-домашньому має межі. Що можуть заборонити і що допускає трудове право, наприклад, в Німеччині?


Перекус за комп’ютером іноді допомагає заощадити час. Найчастіше роботодавець ставиться до цього спокійно. Але працівник може отримати попередження, якщо регулярно обідає на робочому місці і його плямкання або запах їжі дратують колег. А якщо це продовжує повторюватися — співробітника можуть звільнити.

Також неприємності можуть виникнути, якщо співробітник проллє каву на клавіатуру або пошкодить службове обладнання. У цьому випадку його, швидше за все, зобов’яжуть покрити витрати на ремонт.

Не можна заборонити слухати радіо на робочому місці. Так вирішив Федеральний суд з трудових спорів. Але перешкодити цьому можуть незадоволені колеги або клієнти. Якщо ж музика призводить до помилок в роботі, заборона можлива, але за згодою виробничої ради.

А ось повісити на стіну календар із напівоголеними моделями в німецькому офісі точно не дозволять. Такі знімки за законом про рівне ставлення вважаються дискримінацією. Зате зберігати журнал з порнографією в особистій шухляді або ящику для спецодягу не забороняється.

Третина трудящих в Німеччині прикрашають свої робочі місця особистими предметами. Найчастіше це фотографії родини, футбольна атрибутика і рослини. У кожній фірмі можуть діяти свої приписи. Все, що заважає іншим або є джерелом небезпеки (наприклад, свічки), може бути заборонено. Але при цьому начальник не має права викидати речі, які належать працівникові.

Чи допустимі особисті дзвінки на роботі, прописано в корпоративному кодексі. Якщо чітких правил немає, короткий дзвінок питань не викличе. Якщо ж співробітник регулярно недопрацьовує час, відволікаючись на особисті бесіди, він ризикує бути звільненим. Особливо якщо в хід йде службовий телефон. У 2015 році через дзвінки для участі в інтерактивній грі на радіо бухгалтер з Везеля втратила роботу. І суд розцінив це звільнення як правомірне.

Те саме стосується і використання службового принтера або ксерокса в особистих цілях. Якщо в корпоративних правилах немає чіткого дозволу, це може бути витлумачено як привласнення майна роботодавця. Така ж проблема може виникнути, якщо співробітник використовує службові конверти або марки для приватної пошти або заряджає свій смартфон в офісі.