Закон і Бізнес


Дітей можуть змусити утримувати літніх батьків


.

06.05.2021 17:51
2871

Повнолітніх українців можуть зобов`язати підтримувати своїх батьків та фінансово утримувати їх.


Відповідний проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами» опублікувало Міністерство соціальної політики, передає «Закон і Бізнес»

Попри те, що згідно з Конституцією України, діти зобов`язані піклуватися про літніх родичів, наразі ця норма є радше рекомендаційною, адже не передбачає покарання за невиконання. Мінсоцполітики планує завдяки уведенню в дію документу закріпити за повнолітнітніми дітьми зобов `язання матеріально утримувати літніх батьків, а також компенсувати витрати на догляд за ними і утримання у випадку їхнього перебування в державних закладах.

У разі, якщо повнолітні дієздатні діти відмовляються від виконання своїх зобов`язань, то  місцеві органи влади або спеціальні заклади, де перебувають літні родичі, мають право в судовому порядку вимагати компенсувати свої витрати на утримання і догляд за підопічним за 3 роки.

Більш того, дітей, на яких оформлено опіку і які не виконують своїх зобов`язань перед батьками, можуть позбавити права вступати у спадок, допоки вони не розрахуються з державою за період догляду за батьками. Також на опікунів накладається низка додаткових зобов`язань, зокрема законне врегулювання суми, яку на пенсіонерів мають витрачати опікуни, що підписали договір про пожиттєве утримання. Згідно з текстом законопроекту, ця сума має складати не менше, ніж 2 прожиткових мінімуми.

Наразі проект закону винесено на громадське обговорення, що триватиме до 13 травня. Долучитися до обговорення можна за посиланням.

Закон і Бізнес