Закон і Бізнес


Як збільшити розмір аліментів на дитину – роз`яснення Мін`юсту


.

05.05.2021 13:22
4360

Для того, аби змінити розмір призначених аліментів, зацікавлена сторона має звернутися із відповідною заявою до суду, де варто навести підстави для відповідної зміни.


Як змінити обсяг аліментів на дитину - пояснювали у Міністерстві юстиції, передає «Закон і Бізнес».

Розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним, тож згідно зі статею 192 Сімейного кодексу України, можливість зміни розміру аліментів за позовом одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення здоров’я одержувача аліментів та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України можлива.

Для того, щоби збільшити розмір призначених аліментів зацікавленій стороні слід звернутися із відповідною заявою до суду, в якій навести підстави для відповідної зміни. Звертаючись до суду з проханням про збільшення аліментів, у заяві зазначаються докази щодо поліпшення матеріального стану платника аліментів, хвороби дитини, збільшення потреб на утримання дитини. Цей перелік не є вичерпним і залежить від життєвої ситуації.

Відповідно до статті 182 Сімейного кодексу України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує:

- стан здоров’я та матеріальне становище дитини; 

- стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; 

- наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

- наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

- доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

- інші обставини, що мають істотне значення.

Доказами зміни матеріального стану платника та одержувача аліментів можуть бути довідки про доходи, кредитні договори, медичні довідки, висновки лікарів, додаткові витрати на утримання непрацездатних батьків та будь-які інші документи, які можуть підтверджувати зміни матеріального становища. Якщо погіршився стан здоров’я саме дитини, то в Мін`юсті радять звернутись до суду з позовною заявою про стягнення додаткових витрат на утримання дитини, адже той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого відповідна вимога не була подана, зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами. Для їх підтвердження в наявності повинні бути докази понесених витрат, наприклад, чеки, квитанції, рекомендації, виписки з лікарні, консультаційні висновки спеціалістів щодо поставленого діагнозу дитини тощо. 

Позов про оплату додаткових витрат на дитину можна пред’явити за зареєстрованим місцем свого проживання чи перебування, при цьому, звільнившись від сплати судового збору під час розгляду позову в усіх судових інстанціях.

Закон і Бізнес