Закон і Бізнес


Острів без нікотину


№18 (1524) 01.05—14.05.2021
2530

Влада Нової Зеландії представила національний план дій боротьби з тютюновою залежністю. Його мета — зробити країну повністю вільною від куріння до 2025 року.


Одна з пропозицій Smokefree Aotearoa 2025 Action Plan — заборона на продаж тютюнових виробів особам, які народилися після 2004 року. У майбутньому планується подальше підвищення дозволеного законом віку для покупки сигарет, повідомляє Euronews.

Серед інших пропозицій — зниження рівня нікотину в сигаретах, заборона фільтрів, що не розкладаються, скорочення місць продажу тютюну пропорційно щільності населення районів.

Утім, ініціативу оздоровити націю підтримали не всі. Противники застерігають проти можливих непередбачуваних наслідків, зокрема, для бізнесу. Адже це призведе до банкрутства власників невеликих магазинів, а також розширення «чорного» ринку сигарет.

Крім того, зниження вмісту нікотину може мати наслідком те, що нинішні прихильники цієї шкідливої звички стануть лише більше палити, аби отримати «свою дозу». У результаті бідніші стануть витрачати більше грошей. Обурюються критики і з приводу фактично втручання влади в особисте життя.