Закон і Бізнес


«Золоте» громадянство


.

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
2585

З 2007-го до 2020 року було незаконно видано понад 3500 «золотих паспортів» для родичів інвесторів. До такого висновку дійшла незалежна комісія на чолі з колишнім верховним суддею країни.


Перевірка проводилася за дорученням президента Нікоса Анастасіадіса, повідомляє РБК. З неї випливає, що уряд видавав документи, попри відсутність законів, що дозволяють це робити.

Ще одне помилкове тлумачення дозволило владі видавати паспорти керівництву іноземних і місцевих компаній, хоча ті не інвестували в економіку республіки. Комісія заявила, що топ-менеджерів не можна вважати інвесторами, оскільки вони не володіють компаніями, якими керують.

З’ясувалося, що в МВС була відсутня база даних для перевірки заявників. Крім цього, посередники, які беруть участь в процесі подачі заявок, могли використовувати політичні зв’язки, щоб чинити тиск на політиків і президента, стверджується в доповіді.

Комісія запропонувала визнати недійсними 66 паспортів, але її висновок не носить юридичного зобов’язуючого характеру.

У 2020 році влада Кіпру повідомили про плани перевірити всі видані з 2002 року документи про громадянство в обмін на інвестиції. У листопаді минулого року видача паспортів була припинена, а в лютому 2021-го влада оголосила, що не поновить програму.

Така програма користувалася популярністю у громадян України, Росії, Китаю і Камбоджі. З 2013-го до 2019 року Кіпр отримав по ній понад €9 млрд інвестицій.