Закон і Бізнес


Таємниця доказів


.

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
3744

Станом на кінець квітня на розгляді Касаційного адміністративного суду знаходиться 9 позовних заяв, які стосуються запроваджених санкцій щодо телеканалів. Проте, як з’ясувалося, не кожен суддя зможе їх розглянути.


Як і прогнозували експерти (див. «ЗіБ» №16), на заваді розгляду даної категорії справ уже стає допуск до державної таємниці — як учасників процесу, так і суддів. Зокрема, як повідомила прес-служба Верховного Суду, під час розгляду справи №9901/42/21 за позовом ТОВ «Лідер ТВ» двоє суддів взяли самовідвід через відсутність у них доступу до державної таємниці.

Згідно із повідомленням, Служба безпеки України надіслала до ВС документи, на яких ґрунтувалося рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій, які містять державну таємницю. Тож справу повторно розподілили між суддями КАС, які мають допуск і доступ до державної таємниці.

Аналогічні відомості надіслані СБУ і в іншій справі — за позовом ТОВ «Новини 24 години». Тобто КАС, вочевидь, не обмежиться виключно зіставленням повноважень Президента та закону «Про санкції», а й має намір проаналізувати достовірність та належність доказів, якими вони обґрунтовуються. Хоча в експертів виникають питання щодо можливості аналізу в порядку адміністративного судочинства доказів, які, вочевидь, мали збиратися у межах кримінального провадження.

Крім того, у КАС розглядаються й інші позови, в яких оскаржується указ Президента від 2.02.2021 №43/2021 щодо застосування персональних санкцій. Зокрема, ТОВ «Новий Формат ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», «Аріадна ТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ», ТОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації» та ТОВ «Партнер ТВ».

Прикметно, що законом «Про судоустрій і статус суддів» передбачені доплати за допуск до документів, що мають ступінь секретності «Цілком таємно», — 10% і «Таємно» — 5% від посадового окладу. Для суддів КАС це 15,8 тис. грн. і 7,8 тис. грн. на місяць, відповідно. При цьому цей допуск до таємниці надається тією ж СБУ. Тобто, в даному випадку судді опиняються певною мірою в залежності від прискіпливості тих, хто перевірятиме в СБУ їхню благонадійність. Або, навпаки, позбавить такого допуску, в разі виникнення сумнівів щодо відповідності певним критеріям.