Закон і Бізнес


Угіддя — на продаж


.

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
3200

Сільськогосподарські угіддя тепер не обов’язково використовувати за призначенням. Принаймні державний контроль за цією вимогою скасовано. А приватні власники ділянок можуть просто домовитися із місцевою владою.


На те, аби дотриматися процедури розгляду поправок до цього законопроекту, парламенту знадобилося майже 1,5 місяці та близько 1000 голосувань. Але врешті-решт зміни до Земельного кодексу та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин «продавили».

Крім скасування вимог щодо використання угідь за цільовим призначенням, виключено обмеження щодо придбання таких ділянок іноземними громадянами та юрособами. Щоправда, новою редакцією ст.130 ЗК запроваджується поняття переважного права придбання орендованої земельної ділянки. Але, оскільки в одиниць вітчизняних фермерів на це залишилися гроші, його дозволили переуступити певній особі.

Право оренди земель державної та комунальної власності будуть виставлятися на продаж лотами до 20 га. Водночас, закон уможливлює вилучення земельних ділянок із постійного користування «для суспільних та інших потреб». Ці «інші потреби» визначатиме місцева влада.

А для того, аби закон можна було подати як благо для громадян, визначено, що кожен може претендувати на 60 соток землі для ведення городництва. Щоправда — в оренду, а не власність.