Закон і Бізнес


ФОПи реєструватимуться автоматично - Кабмін прийняв постанову


.

29.04.2021 10:33
2700

Фізичну особу-підприємця можна буде зареєструвати автоматично, без участі держреєстратора.


Відповідну постанову прийняв Кабмін, документ прокоментував міністр юстиції Денис Малюська, передає «Закон і Бізнес».

Вже рік, як послуги у сфері державної реєстрації фізичної особи-підприємця в Україні надаються онлайн за заявами, поданими в електронній формі через Єдиний вебпортал електронних послуг Дія. За цей час більше 100 тисяч користувачів скористались послугою з державної реєстрації фізичної особи підприємцем в електронному режимі. Після того, як особа авторизується у Дії та подає заяву на відкриття ФОП, окрема людина – державний реєстратор – повинна переглянути усі введені дані та прийняти подальші рішення. Водночас таке поняття як «людський фактор» все ще існує і може дати похибку при прийнятті рішення. Саме щоб уникнути цього було розроблено проєкт постанови «Про реалізацію експериментального проекту щодо державної реєстрації фізичної особи підприємцем в автоматичному режимі». 

«Постановою Уряду визначено, що протягом двох років проводитиметься експериментальний проєкт щодо здійснення державної реєстрації фізичної особи підприємцем у автоматичному режимі без участі держреєстратора. Тобто, людина авторизується та подає заявку про відкриття ФОП через портал Дія. Після цього ця заявка передається до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для проведення держреєстрації ФОП. Тобто, уся перевірка даних проходитиме у реєстрах без участі людей», – пояснив Д. Малюська.

За його словами, такий механізм спрямований на зменшення адміністративного навантаження, що, потенційно, може надати певні зміни, а саме:

- зменшиться час на отримання такої послуги, оскільки не буде потреби зайвий раз звертатися до державних органів;

- буде усунено суб’єктивний фактор під час державної реєстрації;

- скоротиться тривалість реєстраційної процедури;

- буде мінімізовано корупційні складові;

- зменшаться черги та кількість осіб, які фізично відвідують суб’єктів надання адмінпослуг.

Закон і Бізнес