Закон і Бізнес


Нардепи погодили зміни у декларуванні


.

27.04.2021 15:29
2801

Процедура декларування майна особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, невдовзі зазнає змін.


Комітет ВР з питань антикорупційної політики розглянув проект Закону «Про внесення доповнень до Закону № 5173 «Про запобігання корупції» (щодо удосконалення окремих аспектів декларування), передає «Закон і Бізнес».

Серед зауважень, висловлених в процесі підготовки проекту до другого читання, нардепи підтримали пропозицію не включати до декларації як видатки і правочини операції з обміну валют. Також такі операції не потребуватимуть повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Крім того, пропонується не включати до декларації як об’єкти нерухомості приміщення громадської приймальні народного депутата, якщо воно є державною комунальною власністю і перебуває в оренді або на іншому праві користування. Ще однією новацією є те, що з переліку осіб, щодо яких проводиться спеціальна перевірка і повна перевірка виключити декларації радників Голови Верховної Ради України.

Комітетом пропонується затвердити нову редакцію Статті 36 Закону «Про запобігання корупції», встановивши граничну сукупну вартість акцій акціонерного товариства - резидента України, якими володіє особа, на яку не будуть поширюватися заходи із запобігання конфлікту інтересів у зв’язку з наявністю у суб’єкта декларування підприємств чи корпоративних прав.

До законопроекту надійшло 22 пропозицій народних депутатів. Ще три поправки були додані до порівняльної таблиці рішенням Комітету. Він затвердив порівняльну таблицю і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Закон і Бізнес