Закон і Бізнес


Змінився порядок перевірок з питань праці


.

27.04.2021 12:55
2565

Органи місцевого самоврядування позбавлено права проводити перевірки з питань праці. Відтепер вони можуть лише ініціювати їх.


Сьогодні, 27 квітня, набрав чинності Закон  №1320-ІX від 04.03.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання», передає «Закон і Бізнес»

Ключовими змінами у питанні трудових перевірок є обмеження повноважень Держпраці та органів місцевого самоврядування при проведенні перевірок щодо додержання законодавства про працю та зайнятість населення.

Згідно з текстом документу:

1. Органи місцевого самоврядування позбавляються права проводити перевірки з питань праці, а можуть лише ініціювати їх (зміни до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні»).

2. Штраф від 180 до 1700 гривень для посадових осіб підприємств за недопущення до проведення перевірки (доповнено статтю 188-6 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Крім того, обмежено коло роботодавців, яких можуть контролювати органи місцевого самоврядування в частині додержання законодавства про працю. Їх повноваження поширюватимуться не на всіх роботодавців, а лише на підприємства, установи і організації, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад.

Закон і Бізнес