Закон і Бізнес


Про домашнє насильство


.

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
6768

Провадження щодо злочину, пов’язаного із домашнім насильством, не можна закрити через відмову потерпілої від обвинувачення у кримінальному провадженні.


Згідно з обвинувальним актом у справі №155/457/20 особа обвинувачувався у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.125 Кримінального кодексу, на ґрунті ревнощів, а саме в умисному спричиненні легких тілесних ушкоджень своїй дружині. Втім, у підготовчому засіданні суд першої інстанції закрив провадження у зв’язку з відмовою потерпілої від обвинувачення. З цим погодився і апеляційний суд. 

Однак, Касаційний кримінальний суд зауважив, що законом «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6.12.2017 №2227-VІІІ ч. 1 ст. 67 КК доповнено п.6-1. Відповідно до нього, обставиною, що обтяжує покарання, є скоєння злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах.

Особі було пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину, пов’язаного із домашнім насильством, ця обставина була визнана обтяжуючою та він мав можливість захищатися від цього обвинувачення. За таких обставин відповідно до п.7 ч.1 ст.284 КПК кримінальне провадження не можна було закрити у зв’язку з відмовою потерпілої від обвинувачення.