Закон і Бізнес


Життя в наймі


.

№17 (1523) 24.04—30.04.2021
2246

Чи можна зупинити зростання цін на орендоване житло? У Німеччині це одна з найгостріших соціальних проблем. Адже майже половина населення країни проживає в орендованих квартирах і будинках.


Особливо швидко квартплата зросла в останні роки в Берліні, де рівень доходів значної частини населення помітно нижчий, ніж у західнонімецьких містах-мільйонниках — Мюнхені, Гамбурзі та Кельні. Тому берлінський сенат вирішив удатися до адміністративного регулювання ринку житла. Так, на початку минулого року була заморожена на 5 років квартплата станом на червень 2019 року.

Через три місяці, до Конституційного суду ФРН у Карлсруе надійшов позов проти цього рішення. Його автори стверджували, що вирішувати проблему потрібно не адміністративними, а ринковими методами.

Як пише DW, недавно КС ФРН підтвердив, що влада Берліна перевищили свої повноваження, і оголосив заморожування квартплати в місті «недійсним повністю». Для багатьох квартиронаймачів цей вердикт означає, що їм, можливо, доведеться доплатити орендодавцям певні суми, на які ті тепер можуть претендувати відповідно до діючих договорів про найм житла.

Для всіх громадян Німеччини прийняте в Карлсруе рішення означає, що державне регулювання ринку житла стане однією з найважливіших тем виборчої кампанії в бундестаг. Адже КС дав тільки юридичну оцінку берлінської моделі заморожування орендної плати, і тепер її прихильники вимагатимуть прийняття схожого закону на федеральному рівні.

Так що тепер федеральній владі доведеться або захистити інтереси квартиронаймачів, або закликати забудовників будувати і будувати.