Закон і Бізнес


Санкції до власних громадян означають, що в Україні не працюють правоохоронна і судова системи — адвокат


.

№17 (1523) 24.04—30.04.2021
3747

В Україні відсутній судовий механізм контролю за законністю запровадження санкцій, що суперечить ЄКПЛ. Адже ВС фактично самоусунувся від судового контролю у такій категорії справ.


Таку думку в інтерв’ю «ЗіБ» висловив старший партнер АО «Могильницький та Партнери», адвокат Олексій КАЛІННІКОВ.

«Якщо формальні процедури прийняття рішень дотримано, то на скасування указу Президента про застосування санкцій шансів небагато», — прогнозує адвокат перспективи оскарження указів Президента у Верховному Суді.

Водночас він звертає увагу, що інститут санкцій на міжнародному рівні у жодному разі не підміняє юридичну відповідальність, а лише її доповнює. «Натомість, у нашій державі цей інститут фактично став використовуватися як нібито замінник усього кримінального провадження, під час якого не потрібно в змагальному процесі в суді доводити винуватість особи у вчиненні кримінального правопорушення, забезпечувати права особи», — констатував адвокат.

Крім того, він відзначає, що «застосування санкцій з порушенням конституційних принципів — презумпції невинуватості, права на захист, здійснення правосуддя судами — стало свавільним механізмом політичної розправи над певними особами». Це стало можливим через недоліки правової регламентації інституту санкцій та широке тлумачення положень закону «Про санкції» в частині осіб та підстав запровадження. «Така практика дискредитувала цей інститут на майбутнє», — наголосив О.Калінніков.

«Якщо громадянина України не визнано винним на підставі вироку суду у скоєнні злочинів, що охоплюються поняттям терористичної діяльності, немає підстав для застосування до нього санкцій РНБО», — вважає адвокат. І саме Президент оцінює доцільність, законність й обґрунтованість рішень РНБО, які він вводить в дію.

«Приймаючи такі рішення і вводячи їх в дію, члени РНБО і Президент підписуються під тим, що в Україні взагалі не працюють правоохоронна і судова системи», — підсумував О.Калінніков.

З повним текстом інтерв’ю Олексія Каліннікова можна ознайомитися у черговому числі «ЗіБ».

Закон і Бізнес