Закон і Бізнес


Верховна реформа


.

№17 (1523) 24.04—30.04.2021
3383

Після зміни влади в Білому домі демократи задумалися про судову реформу. Уперше за 150 років вони запропонували змінити чисельний склад Верховного суду, щоб мати в ньому перевагу.


Як повідомив телеканал NBS, у Конгрес унесуть законопроект про збільшення кількості суддів ВС. Мабуть, конгресмени позбавлені марновірства, оскільки вирішили зупинитися на цифрі 13.

Авторами документа стали сенатор Ед Маркі та глава юридичного комітету палати представників Джерролд Надлер. «Цей законопроект знаменує собою нову еру, коли демократи нарешті перестануть поступатися республіканцям у Верховному суді», — заявив колишній помічник сенатського демократичного керівництва Браян Феллон. На його думку, суд давно потребує реформування.

На початку квітня президент Джо Байден оголосив про створення комісії для вивчення структури ВС. До неї ввійдуть 36 представників як демократів, так і республіканців: професори права, експерти в галузі конституційного права, колишні судді. Протягом півроку вони будуть вивчати питання, пов’язані з реформуванням ВС.

Кількість суддів ВС США залишалася незмінною від 1869 року. Судді обіймають посади довічно, але можуть достроково припинити повноваження або після добровільної відставки, або в результаті імпічменту за правопорушення.

Нагадаємо, що після того, як за свою каденцію Доналд Трамп призначив одразу 3 суддів ВС, перевага республіканців у найвищому судовому органі стала суттєвою: 6 проти 3. Якщо Дж.Байдену вдасться провести новий закон, то в демократів буде шанс схилити шальки Феміди на свою користь, призначивши відразу 4 суддів.

Щоправда, експерти сумніваються, що закон ухвалять найближчим часом.