Закон і Бізнес


Загрози від гаранта


.

№17 (1523) 24.04—30.04.2021
2878

Порушення передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок у державі. А Президент як гарант Конституції не може звільняти суддів у такий спосіб за ухвалені ними рішення.


На цьому наголошено у зверненні суддів Окружного адміністративного суду м.Києва, яке направлено до членів моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи.

Зазначається, що ініціативи Президента ліквідувати ОАСК за відсутності визначених законодавством підстав загрожує незалежності судової влади в Україні. На це спрямований законопроект №5369, зміст якого передбачає створення умов для звільнення працюючих у ньому суддів та інших працівників. Натомість іншим законопроектом (№5370), передбачається особливий порядок ліквідації ОАСК, що є відмінним від загального правила.

Також судді звертають увагу європейських парламентарів, що глава держави не має права «звинувачувати суддів у корупції, оскільки не існує жодного вироку повноважного суду з цього питання відносно суддів та працівників ОАСК».

Крім того, такі ініціативи не були погоджені з Вищою радою правосуддя, оскільки в них «відсутня законна мета». «Очевидно, що такі дії матимуть негативний вплив на верховенство права та незалежність судової влади в Україні», — зазначено у зверненні.