Закон і Бізнес


Немає інших видів тероризму, ніж визначено у КК — адвокат про санкції РНБО


.

22.04.2021 11:00
3528

Встановлювати факти і визнавати особу винною може лише суд. Натомість повноваження членів Ради нацбезпеки і оборони передбачені відповідним законодавством.


На цьому наголосив адвокат, голова комітету з кримінального та кримінально-процесуального права АПУ Євген Солодко, відповідаючи на запитання «Закон і Бізнес», чи можуть члени РНБО колегіально встановлювати причетність особи — громадянина України — до протиправної діяльності.

Коментуючи перспективи захисту від застосованих санкцій у суді, з огляду на можливий острах суддів повторити долю Окружного адмінсуду м.Києва, Є.Солодко зауважив, що «судова влада не повинна ані залежати від когось, ані підкорюватися виконавчій владі». 

«Натомість у нас, на жаль, правилом гарного тону стало словосполучення «підконтрольні суди». А це не відповідає концепції розподілу влади. Суд має бути незалежним, він нікому нічого не винен», — наголосив адвокат. 

Що стосується результату такого захисту, то він зазначив, що «національними механізмами тактика захисту тут не вичерпується, потім можна звертатися до європейських інституцій і міжнародних організацій та вимагати дотримання міжнародних норм».

А те, що суддів назначили винуватими у всіх бідах країни, за його словами, «це теж свого роду ідеологічний тероризм», який нагадує «не таку вже давню історію, коли у нас процвітав, як я вважаю, «медійний тероризм» чи «ідеологічний тероризм». «Тоді певні особи, які знаходилися в політичному протистоянні з діючою владою, оголошувалися прибічниками терористів, сепаратистами, «ворогами українського народу», — нагадав Є.Солодко.

На запитання про те, яких ще видів тероризму слід очікувати від чергової «чорної п’ятниці» слід за фінансовим, економічним чи олігархічним, він наголосив, що «дефініції різновидів тероризму в діючому законодавстві немає». «Мені відоме лише визначення тероризму, яке міститься у Кримінальному кодексі. Зараз це єдине визначення, яке заслуговує уваги і будь-якої оцінки. Все решта — це лише для красного слівця, оціночні судження, які точно не мають правового змісту та смислового навантаження», — прокоментував адвокат.

Закон і Бізнес