Закон і Бізнес


Маніпуляції адресами: правомірність реєстрації ДБР оцінить ОАСК


Так виглядав офіційний (згідно даних реєстру) офіс ДБР на момент подання позову.

20.04.2021 16:11
4685

Окружний адміністративний суд м. Києва відкрив провадження у справі про скасування та визнання недійсною державної реєстрації, визнання недійсними установчих документів Державного бюро розслідувань.


Текст відповідної ухвали ОАСК від 16.04.2021 у справі № 640/4158/21, винесеної за позовною заявою адвоката Володимира Богатиря, є в розпорядженні видання «Закон і Бізнес».

Відповідачами у справі крім власне Державного бюро розслідувань, також є Печерська та Солом’янська районні в місті Києві державні адміністрації.

Згідно з документом, адвокат вимагає:

- скасувати запис держреєстратора Печерської районної в місті Києві державної адміністрації̈ про реєстрацію відомостей щодо місцезнаходження органу влади за адресою у Києві по вул. М.Грушевського (через недостовірність даних, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань);

- скасувати аналогічний запис реєстратора Солом'янської держадміністрації щодо зміни місцезнаходження ДБР по вул. Панаса Мирного;

- зобов'язати правоохоронний орган зареєструватися за фактичною адресою у Шевченківському районі столиці на вул. С.Петлюри.

«Ми провели власне розслідування, в ході якого документально підтвердили, що Державне бюро розслідувань сьогодні не знаходиться за юридичною адресою, що внесена до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій, - так для нашого видання прокоментував парадоксальну ситуацію із адресами ДБР адвокат В.Богатир. – Для приватного сектору маніпуляції із місцем реєстрації підприємства і фактичними адресами його знаходження часто свідчать про наявність якихось протиправних схем. Що стосується правоохоронного органу, то невідповідність адреси реєстрації та його фактичного місця знаходження впливає на визначення підсудності справ при оскарженні рішень співробітників ДБР. І це створює широке поле для зловживань».

Всім добре відомо, що фактичним місцем знаходження органу досудового розслідування, де розташоване керівництво ДБР, є вул. Симона Петлюри, буд. 15 у Шевченківському районі столиці. Саме на цю адресу запрошують клієнтів і саме тут відбуваються слідчі дії. Разом із тим, з’ясувалося, що за даними реєстрів ДБР також «мешкало» у Будинку Уряду на Грушевського 12/2, а пізніше на Панаса Мирного, 28.

«Державне бюро розслідувань, як неприбуткова організація, перебуває на обліку в органах доходів та зборів. Але той факт, що ця юридична особа не знаходиться за адресою реєстрації чомусь зовсім не бентежить податківців, які повідомили нас про це в одній із відповідей на запит», - зауважив В.Богатир. Адвокат переконаний, що маніпулювання із «потрібною» підсудністю вочевидь відбувається за мовчазної згоди Офісу Генпрокурора, де також не хочуть змінювати зручних хід речей. Водночас, небажання або нездатність органів державної влади виконувати вимогу закону веде до суспільного невизнання прийнятих ним рішень. Відомо, що чим нижчим є рівень легітимності правоохоронного органу, тим частіше йому доведеться спиратися на силовий примус. «Це шлях до деградації правоохоронної системи в цілому», - резюмував правник.

Справа про скасування державної реєстрації ДБР розглядатиметься в Окружному суді м.Києва в порядку спрощеного позовного провадження (суд оцінив вимоги позивача як такі, що належать до справ незначної складності). Розгляд справи по суті призначено на 17 травня.

Адвокат вважає ухвалу ОАСК тактичною перемогою, хоча при цьому не розраховує на швидкий судовий процес і прогнозує довгу низку оскаржень. «У середньостроковій перспективі процес може привести до того, що керівництво правоохоронного органу та Кабмін нарешті приведуть реєстраційні документи в порядок, а в довгостроковій -необхідно буде переглядати як правильність створення самого ДБР та законність зібраних цим органом доказів, - говорить В.Богатир. - Також це може вплинути на процесуальні строки кримінальних проваджень, розслідуваних правоохоронним органом».

Інші юристи солідарні з колегою і відзначають, що позов - це реакція на хитромудрі маніпуляції Бюро з підсудністю їхніх клопотань на стадії досудового розслідування. Так охарактеризував процес в ОАСК керуючий партнер АО «Могильницький та партнери» Максим Могильницький.

«Вирішивши, що правила не для них писані, слідчі з ДБР занадилися тягати документи в ті суди, де, на їхню думку, клопотання вирішаться найкращим чином», - коментує проблему з підсудністю адвокат.

Він упевнений: якщо позов задовольнять, то судовий контроль за діяльністю ДБР надалі буде здійснюватися Шевченківським районним судом, як це і передбачено нормами КПК.

«Питання об'єктивно політичне, - вважає адвокат, керуючий АБ «Євгена Пеліхоса» Євген Пеліхос. - Але той факт, що подібному беззаконню правоохоронців кинуто виклик, дозволяє судити про Україну як про правову державу. Щоправда, відзначає він, провадження за позовом було відкрите з боєм, тільки обґрунтувавши, що подібні маніпуляції ДБР з реєстрацією адреси безпосередньо впливають на права позивача в кримінальних процесах.

Також Є.Пеліхос впевнений, що спір обов'язково дійде до вищої інстанції. «У зв'язку з тим, що даний спір по суті стосується не тільки адміністративної юрисдикції, по суті він буде вирішений тоді, коли опиниться на розгляді Великої Палати Верховного Суду, де даним перипетіям дійсно зможуть дати належну оцінку», - зазначив він в коментарі нашому виданню.

Адвокат також наголосив на важливості справи для всіх адвокатів України, які представляють інтереси громадян в кримінальних провадженнях. «У будь-якому випадку, дана справа є вкрай важливою для всіх, оскільки має покласти край маніпуляціям з підсудністю. Вони не те що шкідливі для всіх сторін, вони просто створюють таку невизначеність, за якої законність розслідування і розгляду судом кожної кримінальної справи легко можна буде поставити під сумнів» , - сказав Є.Пеліхос.

«Однозначно, ДБР нічого до ладу приводити не збирається і не буде цього робити, поки не буде політична воля, сформувати яку ми і намагаємося з колегами», - резюмував він.

Закон і Бізнес