Закон і Бізнес


Чоловіки зможуть піти у відпустку при народженні дитини


.

19.04.2021 14:22
2725

Українські чоловіки отримають змогу оформити 2-тижневу відпустку за рахунок роботодавця.


Верховна Рада України ухвалила відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» (на базі проекту №3695), передає «Закон і Бізнес».

Згідно із документом, можливість піти у відпустку отримають  чоловіки, дружини яких народили дитину, або батькам дітей, які проживають спільно з мамою, але не зареєстрували шлюб. Чоловік може скористатися додатковою оплачуваною 14-денною відпусткою впродовж 3 місяців з дня народження малюка. Якщо ж мати чи батько дитини є одинаком, то право на таку відпустку, згідно з документом, має лише одна особа.

Більш того, право на додаткову відпустку мають бабуся, дідусь або інший повнолітній родич дитини, який фактично за нею доглядає.

Також законом закріплено, що відпусткою для догляду за дитиною до трьох років однаково зможуть скористатися як батько, так і мати. Раніше чоловіки могли піти в таку відпустку, лише якщо матір дитини вийшла на роботу. Тому в родинах, де жінка – ФОП чи самозайнята особа, чоловіки взагалі не мали цього права. Ще однією новацією стало те, що відтепер для чоловіків, що виховують дитину без матері, мають сина чи дочку віком до 14 років або дитину з інвалідністю може встановлюватися скорочена тривалість робочого часу.

Закон і Бізнес