Закон і Бізнес


Дача на городі


№16 (1522) 17.04—23.04.2021
3292

В Україні нараховується майже 3 млн громадян, які використовують понад 200 тис. га землі, що виділялася для садівництва та городництва. І на цих ділянках зведені не тільки садові будиночки, а й розкішні дачі.


Проект закону «Про садівництво та городництво в Україні» (№5357) за задумом його автора, покликаний урегулювати відносини користувачів та власників ділянок, які надавалися для того, аби городяни копирсалися у землі.

За проектом усі такі садівницькі товариства мають стати неприбутковими об’єднаннями громадян, а його члени набудуть певних прав і обов’язків. Зокрема — платити внески на утримання органів товариства, спільних споруд тощо. Причому незалежно від того, чи погодяться вони увійти до складу такого товариства.

Водночас проект передбачає можливість легалізувати садові «хатинки» як житлові будинки, якщо вони відповідають вимогам. Тобто можна буде зареєструватися за адресою городу чи саду, а згодом обрати і свій орган місцевого самоврядування як-от старосту. 

Проект передбачає обов’язок держави сприяти таким товариствам, зокрема, покривати половину їх витрат на інфраструктуру дачного поселення. При цьому вся інженерно-технічна інфраструктура (дороги, захисні смуги, господарчі двори, будівлі, водогони тощо) залишатимуться у колективній власності.