Закон і Бізнес


Добровільна кабала


№16 (1522) 17.04—23.04.2021
3753

Народні депутати не припиняють долати рудименти радянської спадщини. Зокрема, в частині трудових гарантій, які ніяк не можуть скасувати разом із кодексом. Тому пробують це робити частинами.


Так, проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин…» (№5371) пояснюється турботою про малий і середній бізнес.

Для цього до «застарілого» Кодексу законів про працю пропонується додати цілу главу ІІІ-Б із низкою статей. Стосуватимуться вони підприємств зі штатом до 250 осіб або працівників, які отримують понад 8 мінімальних зарплат. Проте нові норми не поширюватимуться на державний сектор.

Нічого кращого для працівників ця глава не пропонує. Натомість роботодавець позбавиться необхідності оформлення багатьох папірців, включаючи колективний договір та кадрові документи. Усе замінить один типовий договір, який може бути строковим.

Крім того, платити зарплату дозволять не двічі на місяць, як зараз, а тільки один раз. А звільнити працівника можна у будь-який момент без згоди профспілки, надіславши лише листа та виплативши компенсацію за 3 місяці.

Головне — усе виписати у трудовому договорі. Адже під час найму у працівника фактично не буде вибору: або підпис, або — робота.