Закон і Бізнес


Опуститися на землю


№16 (1522) 17.04—23.04.2021
2518

Летіти чи їхати? Для французів такого вибору скоро не буде. За них його зробили Національні збори, підтримавши законопроект про обмеження внутрішнього авіасполучення.


Передбачається, що будуть скасовані рейси, які можна замінити поїздкою на поїзді, — таким чином, аби подорож тривала не більше 2,5 год. Виняток буде зроблено лише для стикувальних рейсів, якщо, звичайно, авіакомпанії захочуть здійснювати їх тільки заради них, повідомляє Euronews.

Це ставить під удар, наприклад, найбільш популярні перельоти з Парижа до Ліона або Бордо. Так, наприклад, сьогодні аби дістатися зі столиці Франції до Ліона (а це 465 км) на поїзді займе трохи більше 2 год., а на літаку — 1 год. з невеликим. Причому, ціни на квиток відрізняються лише на €10.

Міністр промисловості Аньєс Панье-Рюнаше пояснює необхідність таких заходів високим рівнем виборів в авіації. При цьому вона заявляє про важливість підтримки авіакомпаній, особливо сильно постраждали через пандемію і санітарних обмежень.

За оцінками консалтингової компанії McKinsey, ринок авіаперевезень може повернутися до докризового рівня не раніше 2024 р. Критики обмежень для внутрішніх рейсів кажуть, що це не найкращий час для нового удару по авіації.

Навпаки, екоактивісти вважають схвалені заходи недостатньо жорсткими. Вони пропонують, зокрема, забороняти рейси, якщо їх можна замінити поїздкою на поїзді тривалістю до 4 год. Але, з огляду на систему швидкісних поїздів у Франції, це означало б, що під заборону потрапили практично всі внутрішні авіарейси.