Закон і Бізнес


Поспішив з порадами


№16 (1522) 17.04—23.04.2021
2569

Більшості громадян важко зрозуміти різницю між лобізмом і корупцією, але вона є. Лобісти повинні офіційно реєструвати свою діяльність, а корупціонери воліють залишатись у тіні.


Колишнього прем’єра Сполученого Королівства Девіда Кемерона запідозрили в порушенні закону про лобізм, який просував його ж уряд. Річ у тім, що високопосадовець рекомендував Міністерству фінансів задіяти в розподілі пільгових кредитів компанію, з якою співпрацював після відставки.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, уряд офіційно оголосив про початок перевірки. Раніше в ЗМІ заявили про зв’язки колишнього прем’єра з компанією Greensill Capital, яка збанкрутувала в березні цього року.

У 2018-му Д.Кемерон зайняв у ній позицію тимчасового старшого консультанта, працюючи 25 днів на рік. За це він отримував оплату, серед іншого й у вигляді акцій. До кола його обов’язків уходили консультації з питань геополітики та представницькі функції.

Торік Д.Кемерон звернувся до Мінфіну та інших інстанцій з пропозицією включити Greensill Capital до програми Банку Англії щодо надання пільгових кредитів. При цьому політик визнав, що всі пропозиції йому слід було направляти офіційними каналами, а не через месенджери й на електронну пошту колишніх підлеглих. Але він пояснив це поспішністю на тлі пандемії.

Згідно із законом лобісти повинні офіційно реєструватись, а вже потім займатися просуванням інтересів третьої сторони в органах влади за винагороду. Невиконання цієї вимоги загрожує штрафом у £7500, а також кримінальною відповідальністю.