Закон і Бізнес


Примушування болем


№16 (1522) 17.04—23.04.2021
3426

В Уряді взялися за приведення положень про катування та інших норм Кримінального кодексу у відповідність до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.


У проекті «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування» (№5336) ідеться про посилення відповідальності за такий злочин. Зокрема, строк позбавлення волі коливається від трьох до 20 років. 

У разі прийняття закону в КК з’явиться нова редакція ст.127. Мін’юст пропонує катуванням називати будь-яку умисну дію, спрямовану на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, учинену з метою примусити одну особу чи кількох учинити дії, що суперечать їхній волі. Наприклад, аби отримати інформацію чи зізнання або з метою покарати особу за дії, скоєні нею або іншою особою чи у скоєнні яких вона або інша особа підозрюється, або з метою залякування чи дискримінації її або інших осіб.

Також урядовці пропонують доповнити ст.127 новим спеціальним суб’єктом — представник держави. Саме цю категорію злочинців буде чекати від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

На додачу пропонують не застосувати звільнення від кримінальної відповідальності за цією статтею у зв’язку із закінченням строків давності.