Закон і Бізнес


Механізми формування мережі ліцеїв змінять – ВР погодила законопроект


.

14.04.2021 17:24
3135

Заклади освіти, які за результатами конкурсу отримали статус опорних, забезпечуватимуть здобуття не лише початкової та базової середньої освіти, а й профільної середньої.


Законопроект №4629-1 від 09.02.2021 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти у першому читанні ухвалено Верховною Радою, передає «Закон і Бізнес».

Відповідно до законопроекту, набрання чинності норм щодо функціонування у комунальних ліцеях не менш ніж 4-х класів протягом 10-12 років навчання, юридичного виокремлення початкових шкіл, гімназій, ліцеїв, включно з приведенням у відповідність статутів відтерміновується до 2027 року. До того часу виконувати функції засновників ліцеїв зможуть представницькі органи територіальних громад усіх рівнів, тобто проект закону скасовує норму, що повноваження утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізації, ліквідації чи перепрофілювання з-поміж міських рад мають лише ради міст з населенням понад 50 тисяч осіб.

Водночас документ може зобов’язати Верховну Раду АР Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські ради до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі закладів середньої освіти з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв, безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього простору, демографічних показників розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, спроможності територіальних громад, профілізації старшої профільної школи і необхідності охоплення на відповідній території усіх профілів навчання, визначених законодавством. До 1 вересня 2027 року засновники ліцеїв матимуть забезпечити виконання планів.

У Міністерстві освіти і науки України вже заявили про необхідість додаткових змін проекту в частині:

- діяльності у складі ліцеїв структурних підрозділів, що можуть забезпечувати здобуття дошкільної та початкової освіти;

-  кількості десятих класів у складі ліцею – не менше двох десятих класів, передбачивши при цьому вимогу щодо кількості різних профілів навчання – не менше трьох;

- визначення повноважень Кабінету Міністрів щодо створення спеціально уповноваженої державою установи, що має забезпечити доступність освіти для дітей, які перебувають на тривалому лікуванні; забезпечення її утримання та розвитку матеріально-технічної бази; затвердження установчих документів та положення про органи управління державної установи.

Закон і Бізнес