Закон і Бізнес


Як реструктуруватимуть іпотечні кредити - ухвалено Закон


.

14.04.2021 16:46
2411

Відтепер суд не прийматиме рішення про закриття провадження у справі за клопотанням зборів кредиторів, сторони у справі або з власної ініціативи, якщо боржник не має фінансової можливості повернути борг за кредитом в іноземній валюті, забезпеченим квартирою чи будинком, що є єдиним місцем проживання.


ВР прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб»‎ на базі проекту № 4398, передає «Закон і Бізнес».

Закон спрямований на врегулювання проблем реструктуризації заборгованості, зокрема, для «валютних позичальників», які постраждали внаслідок отриманих позик під заставу житла у період різких валютних коливань, і опинилися під загрозою втрати єдиного житла, для придбання якого, вони колись брали кредити.

Згідно з документом у разі, якщо єдиним кредитором в процедурі неплатоспроможності фізичної особи є забезпечений кредитор, а боржник володіє одним об’єктом нерухомості, що є єдиним місцем проживання сім’ї боржника і перебуває в іпотеці забезпеченого кредитора, то такий боржник має право подати заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність без визначення особи арбітражного керуючого, і без надання доказів авансування винагороди керуючому реструктуризацією.

У разі нестачі доходів боржника для виконання умов реструктуризації, якщо боржник проживає в квартирі, обтяженій іпотекою, загальна площа якої не перевищує 60 або житлова - 13,65 квадратних метрів на кожного члена сім’ї боржника, чи в житловому будинку площа якого не більша ніж 120 квадратних метрів, за рішенням господарського суду може бути встановлена мінімальна сума щомісячного виконання плану реструктуризації. Вона не може бути меншою за половину мінімальної заробітної плати.

Закон і Бізнес