Закон і Бізнес


Перспективи оскарження санкцій оцінив суддя ВАСУ у відставці


.

14.04.2021 11:18
2905

Указ Президента щодо застосування персональних санкцій може перевірятися як на предмет конституційності, так і законності. Проте, не виключено, що скоріш сплине строк санкцій, ніж буде ухвалено остаточне судове рішення щодо їх законності.


На це у коментарі виданню "Закон і Бізнес" звернув увагу суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, к.ю.н. Михайло Цуркан.

Він відзначив, що закон «Про санкції» ухвалювався «як певна рефлексія на події 2014 року, що зумовило недотримання вимог про його високу якість. Перш за все йдеться про визначення кола осіб, щодо яких можливе застосування санкцій».

Водночас, М.Цуркан не виключає позитивних перспектив оскарження указів Президента щодо запроваджених санкцій у порядку адміністративного судочинства. «Можливість такого судового контролю ґрунтується на загальних приписах стст.124, 125 Конституції та положеннях стст.1, 2, 19, 266 Кодексу адміністративного судочинства», — констатував суддя у відставці. Хоча і відзначив складність такої процедури.

«Суд у такій справі зобов’язаний буде дослідити обґрунтованість рішення РНБОУ, а опосередковано й пропозиції органу, які стали поштовхом для розгляду питання про санкції», — наголосив він. Натомість практика залучення цих органів вказує на досить тривалу перспективу остаточного розв’язання конфлікту. Адже йдеться про специфічну інформацію, а доступ до неї всім учасникам процесу (судді, секретарю, адвокату та ін.) обмежений.

Крім того, за його словами, існує небезпека штучного блокування розгляду справи у ВС шляхом оскарження дій чи бездіяльності СБУ та РНБОУ в місцевому адміністративному суді. Адже «ці інституції не є суб’єктами, чиї акти оскаржуються безпосередньо до Верховного Суду».

«Очевидно, що шанс на відкриття провадження має лише спір, в якому порушено питання про законність указу через призму дотримання правових механізмів, що зумовили його видання», — констатував М.Цуркан.

Закон і Бізнес