Закон і Бізнес


Ізовітова озвучила проблеми порушення прав адвокатів суддями ВАКС


Фото: архів ЗіБ

12.04.2021 17:17
2842

За майже 2 роки роботи Вищого антикорупційного суду Рада адвокатів України подала понад 40 звернень до органів державної влади та міжнародних професійних інституцій на діяльність суддів цього суду.


Це на  Міжнародній науково-практичній конференції «Антикорупційні органи: проблеми становлення, розвитку та взаємодії» заявила голова Національної асоціації адвокатів та Ради адвокатів України Лідія Ізовітова, передає «Закон і Бізнес».

У доповіді мова йшла також про дії суддів ВАКС, що віддзеркалюють реалізацію «певної шкідливої політики у судівництві: вже виголошеній, поширеній та, на превеликий жаль, сприйнятій деякими  суддями ВАКС, що є поштовхом трансформації існуючого змагального процесу на інквізиційний». 

«Ми спостерігаємо наразі, що суд сам, за ознакою спрямованості, визнає зловживаннями вже будь-які законні дії, що перешкоджають, на їх погляд, швидкому, повному та неупередженому судовому розгляду і така політика, насправді,  досягла вже досить високого ступеню свавілля»,- говорить Ізовітова. Підтвердженням нехтування суддями ВАКС норм процесуального законодавства є безпідставна відмова в задоволенні клопотання захисника В.А.Авдєєнка про надання розумного строку на ознайомлення з матеріалами справи.

Ще одним кричущим випадком свавілля ВАКС у НААУ вважають заяву колегії суддів ВАКС у кримінальній справі, де було повідомлено про можливість зміни запобіжного заходу обвинуваченим у зв’язку із позицією захисників у справі, які, на думку колегії, «заважають» суду розглядати кримінальне провадження. «Фактично, ігноруючи всі передбачені національним та міжнародним законодавством гарантії та принципи адвокатської діяльності в Україні, судді ВАКС з метою прискорення судового процесу вдались до тиску на адвокатів, замінивши адвокатів, яких обрав клієнт, на адвокатів з системи безоплатної правової допомоги, що суперечить загальним засадам кримінального процесуального закону та є не сумісним з наданими державою гарантіями незалежності і неупередженості суддів», - йдеться у доповіді.

Голова НААУ, РАУ вважає, що у таких проявах криється величезна небезпека, що полягає в обмеженні можливості реалізувати конституційне право людини на захист, а захисників - здійснювати свої професійні обов’язки. 

Закон і Бізнес