Закон і Бізнес


За бортом Феміди

Зволікання з призначенням «п’ятирічок» матиме наслідком колапс правосуддя вже восени


Якщо парламент не вживе невідкладних заходів, у Лугинському райсуді менше ніж за півроку не буде кому здійснювати правосуддя.

№15 (1521) 10.04—16.04.2021
Олена ДОВІДНА
7932

Законники б’ють на сполох: у системі не вистачає кадрів, а сотні суддів-«п’ятирічок» дотепер очікують призначень. Більше того, уже скоро закінчиться строк повноважень і в тих, яких призначено у 2016 році. Тоді деякі суди просто припинять здійснення правосуддя. Чи є можливість виправити ситуацію?


Останні з могікан

В’ячеслав Гребенюк із Лугинського районного суду Житомирської області спрямував листа голові Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрію Костіну, аби нардепи дізналися про загрозливу ситуацію, що насувається на судову систему.

Так, прийнятий торік закон від 4.06.2020 №679-IX, який дозволив Вищій раді правосуддя тимчасово вносити Президентові подання про призначення на посади суддів, строк повноважень яких закінчився, дещо виправив ситуацію, але не суттєво. Адже лише 110 суддів устигли отримати висновок колегій Вищої кваліфікаційної комісії суддів про відповідність займаній посаді. Але щодо майже 2000 осіб процедура кваліфікаційного оцінювання так і не була завершена.

Якщо взяти тільки загальні місцеві суди, то в них мали б працювати 4339 служителів Феміди. Проте станом на січень 2021 року фактична чисельність становить лише 3265. При цьому тільки 2969 з них мають повноваження здійснювати правосуддя. Водночас вакантними є 1074 посади.

Як зазначалося під час засідання міжнародної консультативної ради при ВРП, правом на відставку в цьому році можуть скористатися ще 1752 осіб, тож загальний кадровий дефіцит судової влади в такому разі сягне понад 60%. До речі, на таку загрозу в інтерв’ю «ЗіБ» звертав увагу і голова Ради суддів Богдан Моніч (див. №10 «ЗіБ»).

Тепер додамо до цього числа ще одне. У серпні та вересні 2021 року закінчиться строк повноважень ще у 217 суддів — останніх із-поміж тих, кого було призначено указами Президента на 5 років. Практично щодо всіх цих законників кваліфікаційне оцінювання теж не завершене. Отже, і вони не матимуть можливості отримати від ВРП подання про призначення.

Як наголошує суддя, це призведе не тільки до зростання навантаження на колег, які залишаться працювати, а й до припинення роботи судів у ряді регіонів.

Ні суддів, ні помічників

Так, у Лугинському районному суді замість 5 суддів за штатним розкладом працює 4. При цьому в одного строк повноважень закінчився ще в січні 2019-го, а у двох це станеться в серпні цього року. В останнього працюючого судді 5-річний строк спливе 29.09.2021. Тобто з наступного дня установа вже не зможе здійснювати правосуддя.

Згідно з даними, які наводить В.Гребенюк, в інших судах, де працюють «п’ятирічки», ситуація виглядатиме приблизно таким чином:

• 4 — припинять здійснення правосуддя;

• у 19 залишаться по одному судді з навантаженням близько 7,7 тис. справ на рік;

• у 42 — по 2 судді з навантаженням до 5,5 тис. справ на рік;

• у 18 — по 3 судді з навантаженням майже 7,9 тис. справ на рік;

• у 13 — по 4 судді з навантаженням понад 8 тис. справ на рік;

• у 32 — від 5 до 15 суддів при навантаженні понад 44,3 тис. справ на рік.

І це при тому, що, як відомо, модельне навантаження на одного суддю визначено в 183 справи на рік.

Наведене говорить не просто про зростання кадрового голоду судової системи, а перш за все про майбутню дестабілізацію судочинства. У результаті матимемо порушення права на доступ до правосуддя громадян України. А в деяких регіонах вони фактично будуть позбавлені цього права. Адже й так надмірне навантаження зросте, а ряд судів взагалі припинить діяльність.

Там, де залишиться працювати по одному судді, стане неможливим, окрім іншого, швидкий розгляд клопотань під час досудового розслідування. Адже заявлений слідчому судді відвід необхідно буде розглядати в іншій установі. Водночас Кримінальний процесуальний кодекс вимагає, аби клопотання про обрання запобіжного заходу було розглянуте протягом 72 год.

Але не тільки судді втратять можливість здійснювати правосуддя — припиняться трудові відносини і з помічником такого судді. Тобто помічники 217 суддів, які мають досвід роботи та при цьому виконують її зі значним навантаженням, опиняться перед питанням щодо працевлаштування. А практично всі суди, де працюють «п’ятирічки», розташовані в районах, де важко знайти нову роботу за фахом. Тож це позначиться і на помічниках, і на їхніх сім’ях.

Рятівний круг — у руках комітету

Що в такій ситуації може зробити профільний комітет? Адже зрозуміло, що, навіть ухваливши найближчим часом у другому читанні відповідний проект №3711-д, роботу ВККС в один момент не відновити. Потрібно ще провести формування конкурсної комісії, оголосити добір кандидатів, провести власне сам конкурс.

Водночас, як зауважив В.Гребенюк, нині на розгляді в комітеті перебуває проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких інших законів України щодо відсторонення від здійснення правосуддя суддів» (№4505). Він якраз спрямований на запобігання колапсу в судовій системі.

Зокрема, пропонується надати право ВРП без відповідної рекомендації ВККС уносити Президентові подання про призначення на посади суддів, у яких закінчився 5-річний строк повноважень, у суді, в якому вони здійснювали правосуддя. При цьому така процедура не звільняє їх від подальшого проходження кваліфоцінювання, коли запрацює ВККС.

Зазначене положення дозволить дещо пом’якшити ситуацію, яка восени цього року може поставити судову систему на межу зупинення роботи.

Разом з тим проект містить нові положення щодо порядку відсторонення суддів, виплати зменшеної винагороди для тих, кого відсторонять через незадовільні результати оцінювання, тощо. А такі пропозиції потребують отримання висновку ВРП.

Натомість у профільному комітеті не поспішають ані з направленням документа на оцінку до ВРП, ані з висновком щодо його подальшого внесення до сесійної зали. Можливо, дізнавшись про нові негаразди, що очікують судову систему менш ніж через півроку, нардепи поквапляться з розглядом пропозиції колег.

Принаймні в разі її схвалення за бортом Феміди не опиняться судді, які вже були відібрані за прозорим конкурсом і мають суттєвий досвід роботи. Бо влада, яка не цінує наявні кадри, приречена весь час рятувати ситуацію після недолугих реформ та експериментів.