Закон і Бізнес


«Бігунці» — на допомогу

У СЦ заперечують, що місця продають, але нарікають, що немає коштів на сервер


Нардепи звинуватили О.Князюка (справа) та Ю.Смольянінова в тому, що вони породили та очолили корупцію в сервісних центрах МВС.

№15 (1521) 10.04—16.04.2021
Каріна ПЕТРАШ
5500

Звіт силовиків перед членами профільного комітету — справа буденна. Утім, раніше народні обранці якось обходилися без погроз звільнити чиновників і настільки прямо не звинувачували їх у корупції. Та, схоже, у декого урвався терпець спостерігати за неподобствами.


«Схеми» на е-чергах

На онлайн-килим до депутатів з Комітету ВР з питань правової політики прибули начальник Головного сервісного центру МВС Олександр Князюк та його перший заступник Юрій Смольянінов. Попри те що голова комітету Денис Монастирський відразу повідомив, що це не звіт, а просто інформування, нардепи розійшлися настільки, що врешті-решт деякі запропонували чиновникам звільнити посади та звинуватили О.Князюка в корупції.

Як не намагався начальник СЦ відбутися статистикою, його монотонне інформування перервав народний посланець Олександр Куницький. Мова зайшла про так званих бігунців. Адже після того, як у сервісному центрі запрацювала електронна черга, відразу виникли схеми, як на цьому заробити.

За словами О.Куницького, у тих центрах громадяни не можуть скористатися цим правом, бо всі слоти черги заповнюються в період з 00:00 до 00:15. Таким чином українці змушені йти безпосередньо до центру та ставати там у живу чергу. Підступ у тому, що там їх уже чекають люди, які пропонують продати «свої» номерки, переконує нардеп. Вартість у деяких регіонах сягала 1000 грн.

«У вас у Запоріжжі «бігунці» сидять в одному приміщенні з начальниками СЦ МВС. Ви хочете сказати, що вони користуються одними внутрішніми східцями та не знають один про одного?» — запитав О.Куницький.

На підозри О.Князюк відповів, що над проблемою працюють. За його словами, раніше талони з номером черги були знеособленими, що дійсно давало можливість для маніпуляцій. Утім, тепер їх зробили іменними, а тому обійти чергу не вийде.

Слово проти слова, але О.Куницький парував тим, що талони завжди були іменними. А тому запитав, чому його пропускали людей за чужими картками.

Справа в сервері

Потім нардеп обурився через неробочу базу СЦ. «Коли заходиш на ваш сайт, то бачиш, що у вас постійно «висить» база. Так що потрібно зробити, щоб вона «розвиснула»?!» — обурено запитав він. Утім, у цьому раунді О.Князюк зміг чітко відповісти на запитання та навіть назвати винних.

«У нас багато підключень з боку сторонніх державних структур, які користуються нашою системою, — Національне агентство із запобігання корупції, Мін’юст, «Дія» тощо. А тому періодично відбувається перезавантаження», — сказав він. І зрозуміло, що там, де тонко, там і рветься…

Максим Бужанський і собі вирішив кинути камінь у бік О.Князюка. «Ви свідомо гальмуєте електронну чергу! Якщо у вас не працюють бази, то закривайте сервісні центри!» — сказав він.

Начальник відомства не розгубився та пояснив, що сервер у них один, а тому такої навали інформаційних запитів не витримує. А коштів на другий їм не дали. «Ми зверталися до Міністерства фінансів із запитом про виділення коштів, але нам відмовили, бо всі кошти акумулюються на боротьбу з пандемією», — виправдовувався посадовець.

Після цих слів нардепи вибухнули криками, що у 2021 році МВС було профінансовано в першу чергу, а тому закиди про нестачу коштів їх обурили. Обранці пообіцяли перевірити дату направлення відповідного запиту, пильнувати роботу та скарги на СЦ МВД.

Впіймають заочно

Гучний проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування» (№2164) про заочне розслідування, який має багато прихильників та ще більше противників, був схвалений для прийняття в другому читанні.

Мета проекту — покарати осіб, які скоїли злочин та з метою уникнення відповідальності виїхали чи перебувають в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України. Суть проблеми, яку має вирішити документ, полягає в тому, що суди пов’язують оголошення в міжнародний розшук не з моментом винесення постанови про розшук, а з моментом виставлення Інтерполом «червоної карти». Таким чином суди не можуть задовольнити клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування без факту перебування особи в міжнародному розшуку.

Автори проекту пропонують дати дозвіл для спецрозслідування щодо осіб, які ухиляються від явки на виклик слідчого, прокурора, та якщо існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях.

Деякі нардепи такий проект називають суто політичним і прогнозують, що заочне слідство відкриє новий сезон полювання на відьом. До того ж деяких обранців непокоять формулювання «існують достатні підстави вважати». Адже одне «я вважаю» в кримінальному процесі дійсно виглядає не дуже законно. Утім, інші члени комітету ідею підтримують та говорять, що головне — покарати винних.

Якщо проект стане законом, то українські суди матимуть підстави для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою й за відсутності підозрюваного. А про дотримання його прав, напевне, хай потім дбають адвокати.