Закон і Бізнес


Щеплення для освіти


№15 (1521) 10.04—16.04.2021
3384

Здорова дитина не створює загрози інфекційного захворювання для довколишніх. Незалежно від того, чи має вона всі обов’язкові щеплення. Інакше порушується її конституційне право на освіту.


Принаймні так стверджують автори проекту «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (№5326). І пропонують прибрати норми, що дискримінують дітей за ознакою вакцинації.

Наразі в законі існує колізія, коли одна норма (ст.12) говорить про добровільність профілактичних щеплень, а інша (ст.15) забороняє приймати дітей, які не отримали профілактичних щеплень, до дитячих закладів. На думку авторів проекту, цією неузгодженістю постійно користуються посадовці на місцях для тиску на батьків, які мотивовано відмовляються робити щеплення своїм дітям. Але ж за Конституцією повна загальна освіта є обов’язковою. 

Тому пропонується прибрати дискримінаційні норми зі ст.15 закону. Тим більше що відсутність у здорової дитини щеплення зі списку обов’язкових не може призвести до захворювання або погіршення здоров’я чи безпеки інших осіб. 

Вочевидь, поява такого проекту стає особливо актуальною на тлі пандемії коронавірусу. І законодавцеві варто заздалегідь визначитися, чи можна обмежувати у правах — на пересування, відвідування громадських місць чи закладів освіти тощо — тих, хто відмовиться від вакцинації.