Закон і Бізнес


Тільки без рук!

Де закінчується огляд і починається обшук особи?


№15 (1521) 10.04—16.04.2021
Ірина БАРЗИЛОВИЧ, адвокат АО «Баррістерс»
10444

Недоторканість людини є одним із наріжних конституційних принципів. Утім, під час здійснення слідчих (розшукових) дій непоодинокими є випадки порушення прав особи. Розглянемо це на прикладі однієї із них, а саме — обшуку особи.


Як проводиться огляд

Законом «Про Національну поліцію» передбачено право на проведення поверхневої перевірки. Вона включає:

- візуальний огляд особи;

- проведення по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом;

- візуальний огляд речі або транспортного засобу.

Слід пам’ятати, що проведення даної превентивної міри не передбачає активної участі у ній оперативного співробітника. Крім того, під час поверхневої перевірки особа повинна самостійно показати поліцейському вміст своїх особистих речей. Тобто, співробітник правоохоронного органу не в праві відкривати сумки, нишпорити по кишенях особи та діставати звідти речі.

Проте часом відносно особи без належних на те правових підстав, здійснюється не поверхнева перевірка, а саме обшук.

Підстави для обшуку

Відповідно до ч.1 ст.234 Кримінального процесуального кодексу, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Зокрема, правові підстави проведення обшуку особи чітко передбачені кримінальним процесуальним законом. Він може бути проведений виключно:

- під час затримання особи у порядку ст.208 КПК;

- під час проведення обшуку житла чи іншого володіння особи у порядку ст.236 КПК.

Так, під час затримання уповноважена службова особа повинна негайно повідомити затриманому зрозумілою для нього мовою підстави затримання та у скоєнні якого злочину він підозрюється. Також мають бути роз’яснені права мати захисника, отримувати медичну допомогу, давати пояснення, показання або не говорити нічого з приводу підозри проти нього, негайно повідомити інших осіб про його затримання і місце перебування, вимагати перевірку обґрунтованості затримання ті інші процесуальні права, передбачені КПК.

У результаті цієї слідчої дії обов’язково має бути складений протокол затримання особи.

До житла — з ухвалою

У свою чергу, слід звернути на тонкощі здійснення обшуку особи, що проводиться під час обшуку житла чи іншого володіння особи. Адже такий обшук здійснюється лише на підставі ухвали слідчого судді та після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

До постановлення ухвали слідчого судді слідчий, прокурор має право увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов’язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку.

Отже, узагальнюючи наведену інформацію, можна зробити висновки:

- обшук особи здійснюється уповноваженими службовими особами, слідчими, прокурором;

- обшук особи відбувається за обов’язкової участі не менше двох понятих;

- обшук особи проводиться особами тієї ж статі;

- під час обшуку особи може бути тимчасово вилучене її майно;

- результати обшуку зазначаються у протоколі затримання особи або протоколі обшуку.

Типові порушення

Водночас, на практиці дана слідча дія нерідко проводиться з істотним порушенням прав і основоположних свобод людини, що в свою чергу має наслідком визнання судом отриманих доказів недопустимими. Зокрема, доказ, формально вилучений під час поверхневого огляду особи і оформлений протоколом огляду місця події, є недопустимим, оскільки фактично мале місце затримання і обшук. І судова практика підтверджує сталість такої оцінки.

Таким чином, особистий обшук має свої особливості. Тому було б доцільно внести норми щодо регулювання цієї слідчої дії до окремої статті КПК. Це значно зменшило б імовірність зловживань з боку представників правоохоронних органів під час проведення оглядів та обшуків.