Закон і Бізнес


Катування самітністю


№15 (1521) 10.04—16.04.2021
2491

Одиночне ув’язнення замислювалося для того, щоб відокремити небезпечних в’язнів. Але в США такі камери використовуються більш широко і далеко не завжди для безпеки.


Через рік Нью-Йорк стане першим штатом, в якому заборонять тримати злочинців в одиночці більш ніж 15 днів поспіль. Новий закон також передбачає повну заборону одиночного ув’язнення для неповнолітніх та людей з певними захворюваннями, повідомляє Бі-Бі-Сі.

До пандемії в тюрмах США в одиночних камерах сиділи 60 тис. осіб. Щоб скоротити число заражень коронавірусів, практика одиночного ув’язнення стала застосовуватися частіше.

Найчастіше одиночки слугують покаранням за незначні порушення правил. В’язнів, багато з яких страждають психічними захворюваннями, відправляють в ізолятори, в тому числі на тривалий термін.

Ще у 1890-х роках одиночне ув’язнення було визнано небезпечною практикою в США. Однак у 1983 році, після вбивства двох тюремних службовців, вона повернулася у широких масштабах, включаючи використання так званих в'язниць Supermax, куди відправляють найнебезпечніших злочинців і де вони за умовчанням утримуються в одиночках.