Закон і Бізнес


«Дієта» для хворого


№15 (1521) 10.04—16.04.2021
4923

Хворіти — погано, а тягти з держави гроші на оплату непрацездатності — ще гірше. Тож на користь здоров’ю піде фінансова «дієта»: і бюджет не схудне, і люди не гладкішимуть, сидячи вдома.


У Міністерстві соціальної політики підготували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України». Втім, до «оптимізації» віднесли не лише структурну перебудову, а й скорочення витрат.

Так, чиновники пропонують суттєво зменшити виплати за лікарняними, переглянувши їх градацію залежно від стажу. Так, молоді оплачуватимуть непрацездатність у розмірі 50% від середньої заробітної плати, доки не відпрацюють 5 років. Потім цей відсоток збільшуватимуть на 10% за кожні 5 років стажу. І тільки на 21-му році праці він сягне 100%. Наразі ж право на 100%-у компенсацію втрати заробітку працівники отримують після 8 років стажу.

Крім того, Міністерство хоче перекласти на роботодавців оплату перших 10-ти днів «лікарняних» (а не 5-ти як зараз). Утім, дозволить не платити нічого, якщо співробітник захворіє під час простою підприємства, наприклад, оголошеного через карантин.

Водночас дещо збільшиться розмір допомоги на поховання. Її пропонують зафіксувати на рівні 2-х прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що діятиме на дату смерті. Наприклад, наразі це було б 4540 грн. Сьогодні ж за рішенням Фонду вона становить 4100 грн. і не переглядалася останні 4 роки.