Закон і Бізнес


Ідея збирати декларації членів КДКА – це спроба одержавлення адвокатури, - С.Вилков


.

02.04.2021 15:16
2653

Вимога до членів дисциплінарних палат КДКА і ВКДКА подавати декларації є спробою одержавлення адвокатури та утиском незалежності адвокатського самоврядування.


Таку думку під час останнього засідання Ради адвокатів України висловив голова ВКДКА Сергій Вилков, передає «Закон і Бізнес».

Нагадаємо, позиція щодо необхідності подання декларацій міститься в листі юридичного управління НАЗК «Щодо виконання публічно-правових функцій».

С.Вилков припускає, що такі дії НАЗК направлені на саботаж законопроекту, який нині знаходиться у парламенті щодо усунення правової невизначеності в законі «Про запобігання корупції». А саме – чи підпадають члени органів адвокатського самоврядування під дію цього закону. Внесенням змін до статті 45 закону «Про запобігання корупції» народні депутати хочуть поставити крапку у цьому питанні – адвокати не повинні подавати такі декларації.

«На мою думку, дії НАЗК спрямовані на те, щоб посіяти хаос серед адвокатів. Відчуваючи, що фактично даний законопроект може бути прийнятий з дня на день, вони роблять такий відповідний хід - направили листи, і не тільки до ВКДКА і КДКА регіонів, а ще й приватним виконавцям та іншим. І мета така – коли адвокати почнуть подавати ці декларації, то будь-хто у Верховній Раді скаже: «так питання вже врегульоване і навіщо нам приймати цей закон?». І відкладуть цей закон у далеку скриню», - зауважив очільник ВКДКА.

Він переконаний: цей крок НАЗК несе загрозу у зобов’язанні подавати декларації не лише членів дисциплінарних органів адвокатури, а взагалі всіх адвокатів.

«Я бачу в цьому тиск на адвокатуру певних осіб з метою подальшого тиску через правоохоронні органи та інші органи влади. Якщо подивитися з точки зору тієї логіки, яку НАЗК виклало в листі, то в подальшому і комісії з оцінювання якості мають подавати електронні декларації, далі – ревізійні комісії, потім – адвокати БПД, а в результаті – Ради адвокатів регіонів. Тобто, всі адвокати будуть подавати е-декларації. Це є ні що інше, як план певних осіб НАЗК щодо одержавлення адвокатури та зміщення адвокатського самоврядування як незалежного інституту громадянського суспільства. Цього допустити не можна», - резюмував С.Вилков.

Докладніше про засідання РАУ читайте у найближчому числі газети.

Закон і Бізнес