Закон і Бізнес


«Ще дещо»


.

№14 (1520) 03.04—09.04.2021
3638

Навіть якщо заявка на реєстрацію продиктована бажанням комусь допекти, такі дії не можуть уважатися недобросовісними, у них немає злого умислу.


До такого висновку дійшов Високий суд Лондона, який розглядав спір між швейцарським виробником годинників Swatch і компанією Apple про право на використання фрази Стіва Джобса «One more thing» («Ще дещо»), пише parvo.ru.

Конфлікт між сторонами виник у 2014 році. Американська корпорація спробувала запатентувати торгову марку iWatch, але не змогла, оскільки швейцарці вже зареєстрували продукт під назвою iSwatch. У 2015 році Swatch подала заявку на реєстрацію міжнародної торгової марки «One more thing». У 2017 році британський регулятор став на бік Apple, визнавши, що швейцарський виробник діяв недобросовісно. Проте виробнику годинників удалося оскаржити рішення.

Apple стверджувала, що Swatch збирається запустити пародійну рекламну кампанію, використавши фразу, яка багато років асоціюється з продуктами Apple. С.Джобс часто завершував презентації цією фразою, після чого анонсував новий проект.

Swatch у свою чергу зазначила, що фразу «Ще дещо» часто вживав детектив Коломбо в однойменному серіалі.

У 2019 році Apple програла спір зі Swatch за цю ж фразу в Австралії. У тому ж році швейцарський суд відхилив аргументи Apple, яка звинувачувала Swatch у спробі скористатися популярністю слогана «Think different» («Думай інакше») у ході рекламної кампанії «Tick different» («Тікай інакше»).