Закон і Бізнес


Українські школярі почнуть вивчати інформатику у 2-му класі


.

31.03.2021 16:00
936

Українські школярі почнуть вивчати інформатику з 2-го класу. Про це в ексклюзивному інтерв'ю Іллі Рейнішу на YouTube-каналі "Джобери" заявив віцепрем'єр-міністр України, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.


"Ми перетворимо вчителів на тьюторів (тьютор – неформальна педагогічна посада, наставник. – Прим. ред.), а саму систему освіти – на IT, і будемо не просто навчати дітей цифрової грамоти, а вчити, як правильно шукати інформацію в інтернеті, грамотно її аналізувати, пояснимо, чому з'являються соціальні мережі, навчимо з ними працювати", – зазначив чиновник.

Він пояснив, як, на його думку, пандемія коронавірусу й подальший перехід на дистанційне навчання вплинули на систему освіти в Україні.

"Ситуація з COVID-19 й онлайн-освіта зруйнували слабкі системи й зміцнили сильні", – сказав Федоров, підкресливши: зусиллями Мінцифри за останній рік 30 тисяч українських вчителів опанували Zoom, а 150 тисяч дітей з периферії змогли навчатися у київських педагогів.

Міністр також поінформував, що в Україні інформаційні технології вивчають не тільки школярі, а й люди пенсійного віку. З 6 млн українців, яких за 5 років уряд запланував навчити цифрової грамоти, 500 тисяч осіб вже досягли рівня "впевнений користувач", зокрема й люди літнього віку.

"Всупереч стереотипам люди старшого покоління можуть і хочуть опановувати електроніку й цифру. Тож ми встигнемо до зазначеного терміну виконати поставлене завдання. Важливо грамотно адаптувати людей, виходячи з освітньої траєкторії кожного віку, особливостей регіону й людини", – переконаний урядовець.

Відповідаючи на питання, як в Мінцифрі генерують ідеї щодо перетворення держави на цифрову площину, чиновник заявив: "Все починається з великої ідеї та конкретної мети".

"Наше завдання – прищепити людям споживчу культуру й трансформувати послуги. Найкращий спосіб досягнення мети – почати діяти, робити конкретні кроки. Коли ти розумієш сильні й слабкі боки, адекватно оцінивши ризики, формується дорожня карта реалізації проєкту, по якій ти вперто рухаєшся вперед попри хейтерів і хайп", – резюмував Федоров.

PROMOTED