Закон і Бізнес


«Політика COVID»


№14 (1520) 03.04—09.04.2021
3532

Якщо злочини не є насильницькими, немає сенсу витрачати сили поліції на їх припинення. Таку нову політику часів пандемії впроваджують прогресивні прокурори деяких американських міст.


Так, прокурор Балтімора Мерилін Мосбі оголосила, що «війна Америки з наркоманами в місті закінчена». «Ми залишаємо позаду епоху жорсткого переслідування злочинців і більше не дотримуємося статус-кво, що криміналізує в основному кольорових людей за наркоманію», — підкреслила вона.

Як повідомляється в прес-релізі офісу прокурора, ще рік тому прокуратура Балтімора «застосувала прогресивний підхід до злочинності, щоб уповільнити поширення COVID-19 у тюрмах». У результаті було прийнято рішення припинити кримінальне переслідування за низкою правопорушень, зі зберіганням і спробою розповсюдження наркотиків, проституцією, уломленням у приватну власність, дрібними порушеннями правил дорожнього руху, бродяжництвом включно. 

Також були звільнені з-під варти близько 2000 ув’язнених, що дозволило розвантажити тюрми на 18%. При цьому майже на 40% скоротилася кількість людей у системі кримінального правосуддя. Також, за словами прокурора, зменшилася кількість насильницьких правопорушень і злочинів проти власності.

Тепер «політика COVID» стане постійною, а поліція має намір продовжувати арештовувати на свій розсуд за перераховані правопорушення. «Очевидно, що кримінальне переслідування дрібних правопорушень, які не становлять загрози для громадської безпеки, контрпродуктивне порівняно з обмеженими ресурсами правоохоронних органів», — підкреслила М.Мосбі.

На її думку, прокурори й поліція повинні зосередитися на насильницьких злочинах, таких як збройні пограбування та викрадення автомобілів, організовані угруповання, що розповсюджують наркотики. Не слід витрачати дорогоцінний час на суд присяжних над тими, хто страждає від наркозалежності.