Закон і Бізнес


Забара Богдан

Як діяти під час проведення обшуку та на що слід звернути увагу


Забара Богдан - адвокат АО «Баррістерс»

15814

З метою недопущення порушення прав та законних інтересів осіб, чинний кримінально-процесуальний кодекс містить певні вимоги щодо проведення такої слідчої дії як обшук. Вимоги стосуються як клопотання про дозвіл на проведення обшуку, так і виконання ухвали слідчого судді.


Так, особа, яка проводить обшук не має права заборонити учасникам обшуку користуватися правовою допомогою адвоката або представника та зобов’язана допустити такого адвоката або представника до обшуку на будь-якому етапі його проведення.

Тобто, головним аспектом є повідомлення слідчому (прокурору, дізнавачу) про наявність адвокатів за укладеним договором та необхідність їх прибуття для надання правової допомоги. Таким чином, необхідно під відеозапис (який обов’язково проводиться під час обшуку) повідомити цей факт. Однак, як свідчить практика, початок проведення обшуку до прибуття адвоката не зупиняється, відтак, до його прибуття необхідно отримати додатковий час та здійснити перевірку дотримання слідчим (прокурором, дізнавачем) вимог щодо проведення такої слідчої дії.

Обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли заподіюється найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє. З урахуванням положень ст. 223 КПК України, слідча дія не проводиться з 22 години до 06 години дня.

Особа, яка проводить обшук зобов’язана пред’явити володільцю майна (іншій особі, яка користується майном) ухвалу суду про дозвіл на проведення обшуку та повідомити зміст цієї ухвали. Відповідно, першочергово необхідно проаналізувати отриману копію ухвали щодо дати її постановлення, так як строк дії ухвали складає 1 календарний місяць, а проведення обшуку поза межами цього строку є незаконною слідчою дією. Також, необхідно встановити яка адреса для проведення обшуку зазначена в ухвалі слідчого судді, у випадку будь-якої невідповідності (в номері будинку, квартири, приміщення, вулиці, тощо) проведення обшуку за цією ухвалою буде протиправною дією.

Більше того, необхідно встановити чи вірно зазначено володільця майна або його користувача, у випадку, якщо володільця або користувача майна немає на час проведення обшуку, необхідно звернути увагу під відеозапис щодо надання часу на прибуття такої особи для унеможливлення порушення її прав.

Також, необхідно встановити за резолютивною частиною ухвали, яким особам надано право на проведення обшуку, адже, саме в ухвалі зазначаються особи (слідчі, прокурори, оперативні працівники), яким дозволено проводити обшук. Більше того, необхідно вимагати встановлення усіх присутніх осіб (понятих, оперативних працівників, інших слідчих, тощо) із відповідним зазначенням їх даних під час відеофіксації.

Щодо інших аспектів, варто звертати увагу на перелік майна, який слідчий суддя дозволив відшукувати та вилучати, так як зазвичай слідчий виходить за межі визначеного в ухвалі майна та безпідставно вилучає не передбачене ухвалою майно. У такому випадку, обов’язково необхідно зазначати у зауваженнях до протоколу обшуку про безпідставність вилучення майна, що не визначено ухвалою слідчого судді.

Звертаю увагу, що під час проведення обшуку слідчий (прокурор, дізнавач) має право проводити обшук осіб, присутніх під час обшуку, якщо вважатиме, що такі особи можуть приховувати при собі певні речі. В цей же час, вимогами КПК України зазначено, що при проведенні особистого обшуку особи повинен бути присутній адвокат, а у випадку його відсутності, передбачено надання трьох годин для його прибуття, тобто, необхідно вимагати три години часу для забезпечення явки адвоката.

Також, під час проведення обшуку слідчий (прокурор, дізнавач) має право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, тобто, якщо особа відмовляється відкривати певні сховища (сейфи) чи приміщення, їх обов’язково розпочнуть відкривати як за допомогою спеціалістів або за із застосування псування цього майна.

Щодо іншого, звертаю увагу, що під час проведення обшуку забороняється вилучення мобільних терміналів (телефоні), комп’ютерної техніки, планшетів, тощо. Право на вилучення є виключно, якщо в ухвалі слідчого судді деталізовано зазначено про можливість такого відшукування та вилучення. В цей же час, непоодинокі випадки вилучення як мобільних телефонів, так і інших електронних речей (комп’ютерів, флеш-носіїв, тощо). В такому випадку, необхідно під відеозапис здійснювати заяву про проведення огляду таких речей, які намагаються вилучити та повідомляти, що вказані речі не містять жодної інформації щодо обставин кримінального провадження. Більше того, необхідно здійснити заяву про залучення спеціаліста, який має можливість здійснити копіювання необхідної для кримінального провадження інформації з метою збереження таких речей у особи.

Отже, описати усі можливі протиправні дії слідчого та реагування на такі дії в одній публікації неможливо, відтак, у випадку прибуття правоохоронного органу для проведення обшуку обов’язково викликайте адвоката для надання правової допомоги для унеможливлення грубого порушення вимог кримінального процесуального законодавства.

Закон і Бізнес