Закон і Бізнес


За нескасування наказу Мін’юсту


№13 (1519) 27.03—02.04.2021
3984

Ніколи служителі Феміди не отримують стільки уваги з боку суспільства, як під час розгляду справи, у вирішенні якої зацікавлені якісь активісти. Тут і сотні дзвінків, і викривальні матеріали, і погрози кримінальними справами...


Наталя Бишевська, Ірина Добродняк та Ярослав Семенко з Третього апеляційного адміністративного суду повідомили Вищу раду правосуддя (№1335/0/6-21) та Генерального прокурора про 4 дні «терору» з боку так званих представників медіа. Ці події передували розгляду справи за позовом проти Міністерства юстиції за участю третіх осіб — підприємства об’єднання громадян «Добробут», ГО «Управління соціального захисту ветеранів та інвалідів МВС» і приватного нотаріуса щодо визнання протиправним та скасування наказу Мін’юсту.

Зацікавлені особи почали з того, що написали на «Вайбер» двом суддям і, представившись помічниками члена ВРП, просили ознайомити їх із проектом рішення. Далі журналісти однієї газети захотіли бути присутніми на засіданнях, їх довелося видалити із зали вже в перший день. Бо вони почали допитувати суддів щодо їх майнового стану. 

Наступного дня молодики з’ясовували статки суддів, уже телефонуючи їхнім родичам, причому не лише членам сімей. Цього разу представилися журналістами однієї ТВ-програми. А напередодні самого засідання, починаючи з 8-ї ранку, кожен із суддів отримав більш ніж 300 дзвінків з анонімного номера. Також суддям надіслали копії заяв, направлених до НАЗК, щодо кримінальних правопорушень від імені однієї партії.

Апогеєм став розгляд зазначеної справи, де представники третіх осіб, котрі виступали на стороні відповідача, намагалися в будь-який спосіб не дати розглянути справу по суті. Мав місце й відвід у зв’язку з обвинуваченням у тому, що сім’ї та родичі суддів є членами згадуваної ГО — третьої особи.