Закон і Бізнес


Точки доступу до Феміди


.

№13 (1519) 27.03—02.04.2021
10681

Нова мережа судів має бути утворена до кінця року. Проте наразі немає єдиного бачення щодо того, як відбуватиметься їх укрупнення, і чи залишаться судді на своїх місцях.


Над цим питанням працює спеціальна робоча група, яка має запропонувати законопроект щодо зміни системи місцевих судів.

Як один із варіантів пропонується утворити нову юридичну особу шляхом об’єднання кількох судів, але приміщення залишаються ті самі — як точки доступу. Також розглядається варіант, коли кількість окружних судів дорівнюватиме кількості нових районів, а наявні приміщення «оптимізуються» залежно від потреби. Або просто перейменовуються усі наявні місцеві суди на окружні.

Натомість голова Ради суддів Богдан Моніч вважає, що «утримувати суд у районі тільки для того, щоб він там був немає ні правового, ні фінансового сенсу». Водночас до реорганізації слід підходити комплексно, враховуючи наявність приміщень, органів прокуратури та поліції, виконавчих органів влади, логістику. А це робота не на один місяць, хоча за законом нову мережу слід затвердити до 1.01.2022.

Наразі домовилися рухатися по кожній області, запрошуючи до роботи у групі голів облдержадміністрацій, облрад, апеляційних судів, керівників територіальних управлінь Державної судової адміністрації, поліції і прокуратури. Так, на наступному засіданні планується розглянути оптимізацію судів Волинської та Одеської областей.