Закон і Бізнес


Спам для своїх


.

№13 (1519) 27.03—02.04.2021
2623

Народний обранець пропонує не включати до порядку денного сесії парламенту та розгляду на пленарному засіданні лише ті проекти, які прямо чи очевидно суперечать нормам Основного Закону.


Відповідна ідея викладена в проекті «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради щодо усунення зловживань при визнані проектів законів такими, що суперечать вимогам Конституції України під час їх попереднього розгляду» №5268.

У пояснювальній записці йдеться, що словосполучення «суперечить вимогам Конституції» трактується членами комітетів під час попереднього розгляду проектів досить широко та стає інструментом для повернення суб’єкту законодавчої ініціативи начебто з підстав неконституційності. Подібний інструмент, на думку нардепа, допомагає в політичній боротьбі та призводить до нерозгляду гарних ідей. 

Комітет відфільтровує ті проекти, які, на думку його членів, суперечать Конституції. А за проектом №5268, до зали парламенту потраплятимуть лише ті, які прямо та очевидно суперечать Конституції. Утім, що таке «прямо», автор не уточнює. 

Подібні ініціативи містять ризики, що роль парламентського сита, яку виконують комітети, може нівелюватися. А під куполом з’явиться купа законодавчого сміття, яке раніше забраковували. Утім, нардепи, котрі не звикли до понаднормової роботи, навряд чи підтримають подібну ідею.