Закон і Бізнес


Пріоритетні скарги


№13 (1519) 27.03—02.04.2021
3998

Не секрет, що Європейський суд з прав людини завалений скаргами. А кількість справ, які чекають на розгляд, перевалило за 20 тис. Тому в Страсбурзі вирішили уточнити пріоритети.


З 2009 року скарги діляться на 7 категорій: від нагальних (I) до найменш важливих (VII). Але навіть при такій системі торік у черзі на розгляд палатою або Великою палатою знаходилися 20 тис. скарг, а в 2021-му — вже 23 тис. При цьому за весь 2020 рік винесено 544 рішення.

У Суді підрахували, що 17,8 тис. скарг відносяться до категорії IV. Вони не стосуються права на життя, заборони тортур або позбавлення волі, тому не вважаються терміновими. Але, тим не менше, серед них є ті, які не можуть чекати 5—7 років.

За словами голови ЄСПЛ Роберта Спано, Суд виділить у цій категорії окрему групу «впливових» справ (англ. impact). Разом зі справами категорій I—III їх розглянуть палати, що має прискорити термін. Решта скарг категорії IV перейдуть комітету з 3-х суддів, а постанови по ним будуть короткими, пише «Ъ».

У список «впливових» потраплять скарги, що відповідають одному з трьох критеріїв. Розгляд справи «може призвести до зміни чи уточнення міжнародного або внутрішнього законодавства чи практики». Також справа може стосуватися «моральних або соціальних питань» або «нової чи значущої проблеми у галузі прав людини».

Також ЄСПЛ може взяти до уваги, наскільки широко справу висвітлювали ЗМІ, а також її «політичну чутливість». В якості прикладів Р.Спано назвав справи, що порушують питання верховенства права, незалежності судової влади, принципів демократичного управління, а також справи, пов’язані з пандемією, захистом навколишнього середовища або розпалюванням ненависті.

За попередньою оцінкою, наразі у списку близько 650 «впливових» справ.