Закон і Бізнес


Розійшлися в цінностях


№13 (1519) 27.03—02.04.2021
2812

Першою підписала — першою й відмовилася. Туреччина офіційно заявила про свій вихід з Конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством.


Указ президента про вихід республіки із Стамбульської конвенції опублікований в офіційному урядовому віснику Resmi Gazete.

Агентство Associated Press уточнює, що представники правлячої партії раніше заявляли про необхідність перегляду документа, позаяк він «заохочує розлучення і просуває культуру ЛГБТ, яка суперечить консервативним цінностям країни».

Водночас, віце-президент Туреччини Фуат Октай запевнив, що боротьба за те, щоб «довести становище турецької жінки у суспільстві до рівня, якого вона гідна», продовжиться «при збереженні традиційних цінностей». «Немає необхідності шукати ліки зовні, наслідувати іншим для цієї вищої мети. Рішення є в наших традиціях і звичаях», — запевнив віце-президент.

Конвенція, яку в травні 2011 року в Стамбулі прийняли 47 країн Ради Європи, стала першою європейською угодою, спрямованою на боротьбу із насильством над жінками та домашнім насильством. Документ набув чинності 1.08.2014. У ньому йдеться про мінімальні стандарти запобігання насильству та забезпечення захисту.

Туреччина була першою країною, яка підписала документ (це сталося на засіданні комітету міністрів у 2011 році) і першою його ратифікувала. Україна також була в числі перших підписантів, однак Верховна Рада досі не ратифікувала документ. Загалом на даний момент дія Стамбульської конвенції поширюється на 33 країни.

Минулого року влада Польщі також заявила про бажання вийти зі «шкідливої конвенції». Але під тиском Євросоюзу поки не зробила офіційних кроків у цьому напрямі.